Logo Turisme del Berguedà

Rutes en BTT per les 7 cares del Pedra

Per les rodalies de Gisclareny

El Bullidor de Sant Esteve i, sobretot, la Dou del Bastareny i el Salt del Murcarols (aquest últim només accessible a peu o en bicicleta) són alguns dels principals atractius turístics que ofereix la vall del Bastareny. Però Gisclareny ofereix al visitant un munt de propostes més per gaudir del Btt. La bellíssima esglesiola de Sant Miquel de Turbians, els màgics paisatges dels voltants de Gisclareny –sobretot des del Barri del Roser- les vistes del Coll de la Bena, la baixada –impressionant- per la pista de sota Sant Martí del Puig. Aquesta preciosa ruta de només 36,8 km amb sortida des de Cal Cerdanyola -una casa de Colònies de La Salle- mostra  a més d’aquetes meravelles, alguns magnífics indrets tant de Bagà com de Guardiola.

Descripció  

La ruta comença a Cal Cerdanyola, una casa de Colònies de La Salle accessible amb facilitat des de Bagà, en direcció Bagà. Es visiten alguns dels indrets més característics de la vila sortint pel Pont de la Vila que travessa el Bastareny. La ruta es dirigeix cap a la Via Nicolau, primer per una pista asfaltada i uns 500 metres després de passar un túnel, cal seguir per un sender que baixa lleugerament a la dreta, deixant de banda l’asfalt. El sender, fàcil i divertit, sempre de baixada fa gairebé 1,5 km, passant pel barri de Reboll, a tocar de Guardiola, entrant en aquesta població per Cal Frare, cap a la carretera principal. Cal vigilar perquè l’entrada és molt directa. Contínua per dins del poble, en el mateix sentit d’entrada, seguint les indicacions de la Via Nicolau fins al primer carrer que entra a ma esquerra. És una forta pujada, cap a Sant Llorenç prop Bagà, però el indret s’ho val. Es traca d’un monestir romànic que va patir greument els terratrèmols del S. XV quedant mig abandonat durant els segles posteriors. Des da fa uns 50 anys que s’està fent una enorme restauració que val la pena visitar. La ruta continua ascendint, sobretot a partir del cementeri, on després de creuar el camps del Vilar, surt al Coll de la Sala. De seguida surt a l’àrea recreativa de la Font de la Vinya Vella, un bon lloc per reposar un moment. Uns 150 més enllà hi ha la cruïlla amb la pista asfaltada que s’havia deixat uns quilòmetres abans, després de creuar el túnel. Cal seguir a ma esquerra, pista amunt, deixant de banda diversos trencalls que baixen als camps i masies diverses. Un quilòmetre llarg més enllà de la cruïlla, la ruta segueix la pista que puja amunt, deixant de banda el camí més planer que baixa a Sant Joan de l’Avellanet. Aquí la ruta comença a enfilar-se notablement ascendint uns 500 metres aproximadament en 5 km per assolir, finalment el Coll de Turbians.

La ruta canvia de vessant, passant de la Vall del Bastareny a la de la Riera de Saldes. Durant gairebé 4 km, la baixada ofereix unes extraordinàries vistes de Sant Miquel de Turbians, una petita ermita romànica sobre un turó ubicat sota el camí i de la cinglera de Vallcebre, al fons. Finalment apareix el camí de la “carretera de Gisclareny” que prové de Bagà. La ruta segueix, però, en la mateixa direcció, entrant a la cruïlla d’accés al poble, en 500 metres. Aquí cal tombar a l’esquerra i després d’una petita àrea recreativa, entra al Barri del Roser. És un petit conjunt de  quatre cases al costat de l’església i l’Ajuntament. Paga la pena caminar per la part posterior i gaudir de les espectaculars vistes... La ruta, però, recula uns 400 metres, per deixar de banda l’àrea recreativa i continuar pel camí no asfaltat que segueix entre els prats i el bosc. Gairebé 2 km més amunt, finalment, la ruta arriba al Coll de la Bena. El camí de l’esquerra mena cap al Coll de la Bauma i les rodalies de Saldes. Però la ruta inicia ja la tornada cap a la dreta, cap a la Vall de Bastareny fent una llarguíssima baixada. Després d’una gran llaçada, el itinerari passa pel costat d’una magnífica masia, avui mig enrunada: Murcurols. Encara cal baixar 1,6 km per trobar la cruïlla en la que cal seguir cap a l’esquerra, que baixa cap al punt de sortida, descartant el camí de la dreta va cap a Bagà. A partir d’aquí, i durant els 1.6 km següents, el desnivell de baixada és molt important. Gairebé 200 metres en una pista que alterna trams força vertical amb petits plans. Finalment, s’arriba a una cruïlla, a tocar del riu Bastareny. La ruta torna a ascendir i a gairebé 700 metres de la cruïlla s’observa un senderol que tomba a ma dreta i baixa fins al Bullidor de la Llet. Es tracta d’un indret específic del riu on sembla que l’aigua sorgeixi per sota mateix del riu, com si bullís.  El senderol s’ha de fer a peu, no es pot anar en bicicleta. De nou a la pista, la ruta continua fins arriba a un pont que travessa el riu. Abans del pont s’observa un sender a ma esquerra que de seguida ens mostra un magnífic salt d’aigua: el Salt del Bastareny. Una mica més enllà el sender mostra la Dou del Bastareny, un punt on l’aigua sembla que surti de dins les roques. Un indret extraordinari, que no deixa indiferent a ningú. De nou al pont (hi sol haver una barrera) la ruta continua encara uns 575 metres de pujada fins que s’observa un petit camí, que baixa de dret a l’esquerra. La ruta continua per aquest camí que a gairebé 200 metres, creua un petit rierol. Continuant encara uns 150 metres enllà fins a una enorme paret amb un gran salt d’aigua, realment espectacular. Un indret únic, impressionant.

  • Fitxa tècnica

  • Número de ruta: B14

  • Població: Gisclareny

  • Tipus: Mitjà

  • Punt d'inici: Centre d'informació del Parc Natural del Cadí Moixeró

  • Punt de final: Centre d'informació del Parc Natural del Cadí Moixeró

  • Distància (km): 37 Km

  • Temps aproximat: 4 hores

  • Altitud màxima: 1198 metres

  • Desnivell acumulat: 1175 metres

  • Senyalització: Ruta no senyalitzada

  • Per organitzar-te

  • Cartografia: 46-Parc Natural del Cadí-Moixeró E. 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Moixeró - La Tosa 1:25.000. Editorial Alpina

  • Més informació

  • Bibliografia: Caminades per la Vall del Bastareny. UEC Bagà. Unió Excursionista de Catalunya. ISBN : 978-84-85678-42-6

Documents i enllaços

Fes-te amic del Berguedà!

OFICINA DE TURISME DEL BERGUEDÀ

 Horari d'atenció al client:

de dilluns a divendres de 9 a 14h.

dissabtes de 10 a 14 i de 16 a 18h.

diumenges i festius de 10 a 14h.

 Tel.  654 125 696

E-mail: turisme@elbergueda.cat

46-462233_watsapp-icon-png-whatsapp-business-app-download-transparent.png

RECONEIXEMENTS

  • biosphere fondo trans
  • Logo_DTI_3_adherido_Comarca_Berdega.png

 

  • logo-agencia.png
  • logo-terra-futurs.png
  • logo-diba.png
  • logo-pirineus.png
  • nattur-blanc3.png
  • interreg-blanc.png

Segueix-nos

  • peu-twitter.png
  • peu-facebook.png
  • peu-youtube.png
  • peu-instagram.png